Mersin Ticaret Borsası geçtiğimiz kasım ayında ‘Mersin Narenciye Festivali’nin 3.’sünü düzenledi.. Festivalin nasıl yapıldığı, hedefine ne kadar ulaştığı, üreticinin işine yarayıp yaramadığını sabaha kadar tartışalım..

Tartışalım ki, her seferinde daha iyi bir narenciye festivali ile karşılaşalım..

Bana göre Mersin Narenciye Festivali’nin en büyük eksiği bu yıl festival alanına giden yolların trafiğe kapatılmasıydı.. Tam manasıyla bir saçmalıktı; zira küçük çocuklar, yaşlı insanlar, hasta ve engelli insanların festival alanına ulaşması engellendi..

Bu sebepten dolayı da onlarca insan festivali takip etmekten vazgeçti.. Bu tür festivaller insanların araçlarını en yakın yere park edebilecekleri şekilde gerçekleştirilmeli; toplu ulaşım hatlarının bir süreliğine festival alanının içerisinden geçmesine müsaade edilmeli..

Gelelim asıl konumuza;

Festival yapıldı, bitti, üzerinden iki ay geçti.. Tüm harcamalar faturalandırıldı, ödemeler yapıldı.. Sıra festivali değerlendirmeye geldi..

Festivali değerlendirmek için yapılan toplantıda basına bir belge dağıtıldı ki kimsenin alışık olmadığı bir uygulama idi bu.!

GELİR - GİDER TABLOSU.!

Toplantıya katılmayan basın mensuplarına da mail yoluyla iletildi bu belge..

Gelir: 750 Bin TL

Gider: 693 Bin TL

Ne var bunda gelir gider açıklanmış demeyin.! Zira gelir ve gider tablosu ayrıntılı olarak açıklanmış.. Mersin’de ve hatta Türkiye’de çok alışık olmadığımız bir tablo bu.. Hatta ve hatta bazı oda ve derneklere sorduğunuz zaman kapıların yüzüne kapandığı bir konu.. Hele hele bir belediyeden böyle bir şey isteseniz döverler sanırım sizi..

İşte bu yüzden bu uygulama örnek olmalı..

Mesela şu günlerde büyük bir rekabete sahne olan Mersin ve Ticaret Sanayi Odası’na da örnek olmalı bu uygulama.. Hesap versinler; 4 yıl içerisinde nereye ne harcama yapmışlar.. Alımların yüzde kaçı Mersin’den, yüzde kaçı Mersin dışındaki illerden yapılmış..

Hangi yöneticiler dünyanın neresine kaç defa gitmiş, Mersin ticaretini geliştirmek için (!) yapılan bu önemli (!) ziyaretler sırasında ne kadar para harcanmış.. Hangi yönetici ne kadar harcırah almış.?

Mesela MTSO’nun Suriye gezisini hangi firma gerçekleştirmiş, bu firma hangi Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı; ne kadar harcanmış.. Bunu açıklasınlar.!

Kruvaziyer turizmi ile ilgili Mersin limanından hareket eden minibüsler hangi şirketten kiralanmış, bu şirket hangi ilde faaliyet gösteriyor; bu şirkete ne kadar verilmiş.?

Bunları merak ediyorken cevap bulamıyoruz; işte bu yüzdendir ki utanma duygusuna sahip olan kurum ve kuruluşların yöneticileri ya çıkıp gelir gider tablolarını açıklasınlar, ya da gidip ‘baba büyüksün’ diyerek Mersin Ticaret Borsası ve Mersin Narenciye Festivali İcra Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir’in elini öpsünler.!

- - - -